Jolanda Janssen

OOM (sr. Beleidsadviseur)

  • ?

Maar zo gewoon is het natuurlijk niet.

Lees meer

‘Gewoon’. Hoe vaak hoor je dat woordje niet, als je ervaren vakmensen vraagt hoe ze iets maken? Maar zo gewoon is het natuurlijk niet, om – ik noem maar een voorbeeld – een planetair tandwielsysteem te kunnen assembleren. De vakkennis die daarvoor nodig is, komt niemand aanwaaien.

Fijne kneepjes van het vak

Bij Van Eijk Transmissie B.V. in Asten wordt de vakkennis van de medewerkers op waarde geschat. Om te kijken hoe je die inzichtelijk en overdraagbaar maakt, startte vorig jaar het project interne en externe kennisdeling. OOM was een van de partners die gevraagd werd om hieraan deel te nemen. Als scholingsbureau voor het mkb-metaal heeft OOM in zijn ruim dertigjarige bestaan veel expertise opgedaan in het stimuleren van opleiding en ontwikkeling en kennisoverdracht. Dat laatste wordt steeds belangrijker, nu goed opgeleide vakmensen nauwelijks meer beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt en werknemers vaak nog de fijne kneepjes van het vak moeten leren als ze instromen in bedrijven.

Geheim van de smid

Om boven tafel te krijgen wat essentiële vakkennis is, hoe je die borgt voor je bedrijf en aan anderen overbrengt, bood de KnowHow-methode van samenwerkingspartner CRAFT interessante handvaten. Maar het is ook interessant om het stadium dat daaraan voorafgaat te analyseren. Waarom wil de ene werkgever of vakman wel vakkennis delen en de andere niet? Hoe overtuig je anderen om vakkennis te delen? En, wat is het geheim van de smid dat je echt beter voor jezelf kunt houden? De antwoorden op onder andere deze vragen gaan wij onderzoeken met de Eindhoven
University of Technology. Want als O&O-organisatie vinden wij het belangrijk om methodieken te ontwikkelen om
specifieke kennis ‘uit het hoofd van de vakman te krijgen’ en overdraagbaar te maken binnen en buiten het bedrijf.

Voor de hele sector

Voor OOM is de deelname aan dit project dus een mooie gelegenheid om expertise te brengen en te halen. Expertise waar niet alleen Van Eijk Transmissie B.V. maar uiteindelijk de hele sector van kan profiteren. Het organiseren van leren lijkt gemakkelijk, maar je moet wel de juiste vragen stellen. Met ‘Hoe gaat dat dan?’ en ‘Dat doe je toch gewoon’, ben je er duidelijk niet. Het gaat erom het gewone inzichtelijk te maken.
En dat is echt een opdracht voor een scholingsbureau als OOM.

Over OOM

OOM is het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking. Ons gezamenlijke doel is het vakmanschap in de sector naar een hoger plan tillen. Bij OOM zijn een kleine 14.000 bedrijven en circa 155.000 werknemers aangesloten. De bestuurders van OOM zijn afkomstig uit Koninklijke Metaalunie, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie.
Kijk voor meer informatie op www.oom.nl >.

‘Als scholingsbureau voor het mkb-metaal heeft OOM in zijn ruim dertigjarige bestaan veel expertise opgedaan in het stimuleren van opleiding en ontwikkeling en kennisoverdracht. Als O&O-organisatie vinden wij het belangrijk om methodieken te ontwikkelen om specifieke kennis ‘uit het hoofd van de vakman te krijgen’ en overdraagbaar te maken binnen en buiten het bedrijf. Het project interne en externe kennisdeling is voor ons dus een mooie gelegenheid om expertise te brengen én te halen.’

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het formulier of stuur ons een e-mail bericht.

info@kscacademy.nl
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×